piątek, 19 grudnia 2025 12:42
Reklama

Czerwiec warzywami stoi. Gotujemy sezonowe potrawy

Wiosną półki sklepowe uginają się od sezonowych warzyw i owoców. W czerwcu królują przede wszystkim młode ziemniaki, świeże ogórki, fasolka szparagowa i agrest. Jak wykorzystać je, przyrządzając uwielbiane, tradycyjne potrawy? Podajemy kilka prostych porad.
Czerwiec warzywami stoi. Gotujemy sezonowe potrawy

Autor: iStock

Młode ziemniaki trzeba traktować w wyjątkowy sposób

Swój najlepszy smak uwalniają gotowane w całości, ale trzeba poświęcić im trochę więcej uwagi. Zamiast obierać delikatną skórkę, należy zetrzeć ją delikatnie, np. szorstką, czystą ścierką. To podstawa wiosennego obiadu. Można przyrządzić je, np. gotując tradycyjnie w osolonej wodzie lub piekąc ok. godziny zawinięte w folię aluminiową w 180 st. C. z ulubionymi, suszonymi ziołami. Zamiast mięsa, warto podać z młodymi ziemniakami jajko sadzone na maśle – wystarczy roztłuc je nad patelnią z rozgrzanym tłuszczem i smażyć ok. 4 minuty, aż zetnie się białko a żółtko zgęstnieje.

Sezonowe dodatki

Kiedy wiemy już jak przyrządzić bazę z ziemniaków i jajka, czas wybrać dodatki. Czerwiec obfituje w świeże ogórki i fasolkę szparagową. Można podać je w tradycyjnej formie lub nieco urozmaicić.

Świetnym pomysłem będzie znana wszystkim mizeria. Świeże ogórki obieramy i ścieramy na podłużnym ostrzu tarki. W ten sposób powstają plasterki. W podstawowej wersji wystarczy doprawić je do smaku cukrem, sokiem z cytryny i solą, a na koniec dodać śmietanę lub jogurt naturalny. W wersji bogatszej mizeria doskonale smakuje również z posiekanym koperkiem, pokrojoną drobno zieloną cebulką i szczypiorkiem, świeżą rzodkiewką, pokrojoną w cienkie krążki świeżą cukinią i czerwoną papryką posiekaną w drobną kostkę. Niektórzy dodają też starte różyczki brokuła i kalafiora, poszarpane liście sałaty lub prażone ziarna słonecznika. Tu nie ma ograniczeń. Możemy eksperymentować z ulubionymi dodatkami do woli.

Fasolka szparagowa doskonale łączy się smakowo z lubczykiem. A do tego jest łatwa w przygotowaniu. Należy poodcinać jej końcówki z obu stron, a następnie ugotować w osolonej wodzie do uzyskania miękkości. Tradycyjnie podaje się ją z zasmażką (masło podsmaża się na patelni z bułką tartą). Proponujemy jednak zamiast tego dodać do ciepłego warzywa dwie łyżki prawdziwego masła i łyżkę suszonego lubczyku. To bardzo lekkie i przyjemne połączenie, a przyprawa ta uznawana jest za jeden z najpopularniejszych afrodyzjaków, dlatego popołudnie po takim obiedzie może być wyjątkowo przyjemne.

Do picia kompot z agrestu

Wiosenny obiad jest już gotowy, dlatego warto przygotować do picia coś wyjątkowego. Najprostszy będzie kompot z sezonowego agrestu, który nie tylko doskonale smakuje, ale jest również źródłem wielu witamin i innych wartości odżywczych. Aby go przygotować, trzeba owoce umyć, wrzucić do wrzątku i gotować jeszcze przez ok. 15 minut z dodatkiem cukru. Woda musi zakrywać owoce, a im więcej ich użyjemy, tym smak będzie bardziej wyrazisty.
 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: mieleoTreść komentarza: Proszę Pana w 22 roku czekało się 2 mce a w 25 -7 mcy . czy totak skomplikowane zabiegiData dodania komentarza: 15.09.2025, 14:23Źródło komentarza: Czy szybciej zrobimy USG w Pasłęku?Autor komentarza: mieleoTreść komentarza: Ja zarejestrowałem się do USG jamy brzusznej i czas oczekiwania to 7 mcy , czy ja dożyję tego terminu czy to jest sens leczeniaData dodania komentarza: 15.09.2025, 14:21Źródło komentarza: Czy szybciej zrobimy USG w Pasłęku?Autor komentarza: BrunoTreść komentarza: Prosze zamiescic moj komentarz.....Data dodania komentarza: 8.11.2023, 02:05Źródło komentarza: Rondo zamiast skrzyżowania w PasłękuAutor komentarza: BrunoTreść komentarza: Dlaczego tak trudno opublikowac komentarz ?Data dodania komentarza: 8.11.2023, 00:31Źródło komentarza: Rondo zamiast skrzyżowania w PasłękuAutor komentarza: BrunoTreść komentarza: To rondo nie powinno się tu pojawić. Nie jest ono jedynym sposobem na organizacje bezpiecznego ruchu na tak "ciasnym" skrzyżowaniu. Jest za to wynikiem niezdrowej reakcji naszych kierowców i nie tylko, na konieczność chwilowego zatrzymania pojazdu (światła, piesi). Ruch na rondzie, mimo, że także podlega regułom, wydaje się płynny, ale sprawdza się w wypadku większego natężenia ruchu na drogach o większym znaczeniu. Jednak jeszcze ważniejsze jest to, że często niepotrzebnie "rozpycha" tkankę ulic wewnątrz małych miast stwarzając dla wielu iluzję wielkomiejskości. (mamy już 6 rond ! ) Układ historycznych ulic to jednak nie tylko urbanistyczna siatka, to historia miasta z przynależna ulicom zabudowa i ich wzajemnymi relacjami, które często rondo likwiduje.Data dodania komentarza: 7.11.2023, 22:49Źródło komentarza: Rondo zamiast skrzyżowania w PasłękuAutor komentarza: GrachnaTreść komentarza: Ktoś dobrą kasiorę zarobi. Myślą ,że ludzie to jacyś niedorobieni,ktorym trzeba było opracować instrukcję ,beznadziejną zresztąData dodania komentarza: 2.09.2022, 18:24Źródło komentarza: Bareja był prorokiem: ławka w kształcie Polski. Zanim usiądziesz, przeczytaj 15-punktowy regulamin
Reklama
Reklama
Reklama