poniedziałek, 20 maja 2024 02:08
Reklama

Rogale świętego Marcina - zrób je w domu

Tradycyjne rogale świętomarcińskie to obowiązkowy dodatek do kawy na 11 listopada. Można zrobić je własnoręcznie w domu.
Rogale świętego Marcina - zrób je w domu

Autor: fot. iStock

Rogal świętomarciński to rogal z nadzieniem z białego maku. Wywodzi się z Poznania i niektórych części Wielkopolski. Tradycyjnie przygotowywano go z okazji Dnia Świętego Marcina, czyli na 11 listopada. Z czasem rogale świętomarcińskie zyskały chwałę w całym kraju.

Rogale świętego Marcina

Składniki:

ciasto:

  • 1 szklanka letniego mleka
  • 1 łyżka suchych drożdży (ok. 12 g)
  • 1 jajko
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 225 g masła, w temperaturze pokojowej (30 g do ciasta i 195 g do przekładania)

nadzienie:

  • 300 g białego maku
  • 100 g masy marcepanowej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g zblanszowanych migdałów
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • 3 podłużne biszkopty, pokruszone na okruszki

lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • ok. 3 łyżek wody
  • posiekane migdały do posypania na górę


Przygotowanie:

Suche drożdże należy wymieszać z mąką, solą i cukrem. Dodać 2 łyżki masła i rozetrzeć palcami. Dodać mleko, jajko i ekstrakt z wanilii. Wymieszać, a następnie przełożyć ciasto na blat i zagniatać do momentu, aż ciasto stanie się gładkie. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 30 x 15cm, podsypując niewielką ilością mąki. Ciasto ułożyć tak, aby krótsze boki stanowiły górę i dół. Masło rozsmarować równomiernie na cieście, pozostawiając odstęp od brzegów na ok. 0,5 cm. Następnie ciasto jak kartkę papieru. Dobrze skleić brzegi i delikatnie rozwałkować. Owinąć folią spożywczą i schłodzić przez 45 minut w lodówce. Powtórzyć proces 3 razy. Ciasto ponownie owinąć w folię i schłodzić w lodówce przez co najmniej 5 godzin, a najlepiej całą noc.

Mak i orzechy sparzyć wrzątkiem. Po  15 minutach odcedzić i osączyć. Zmielić dwukrotnie razem z migdałami. Masę marcepanową rozetrzeć mikserem razem z cukrem pudrem. Dodać zmielony mak z orzechami, pokruszone biszkopty i posiekaną skórkę pomarańczową. Wymieszać. Dodać tyle śmietany, aby uzyskać dość zwartą, ale plastyczną masę.

Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na prostokąt. Przeciąć na pół wzdłuż dłuższego boku. Każdy z powstałych pasków pociąć na 12 trójkątów.

Na trójkątach rozłożyć nadzienie, pozostawiając mały odstęp od brzegów i zwinąć w rulon. Rogale układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25- 30 minut w temperaturze 180°C, na złoty kolor. Upieczone rogale wyłożyć na kratkę i jeszcze ciepłe polać lukrem (cukrem pudrem wymieszanym z wrzątkiem na gładką masę) i posypać posiekanymi migdałami.

 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: GrachnaTreść komentarza: Ktoś dobrą kasiorę zarobi. Myślą ,że ludzie to jacyś niedorobieni,ktorym trzeba było opracować instrukcję ,beznadziejną zresztąData dodania komentarza: 02.09.2022, 18:24Źródło komentarza: Bareja był prorokiem: ławka w kształcie Polski. Zanim usiądziesz, przeczytaj 15-punktowy regulaminAutor komentarza: PasleczankaTreść komentarza: Duże zainteresowanie i już brak miejsc.Data dodania komentarza: 24.08.2022, 14:00Źródło komentarza: Kajakiem z Jeleni w stronę DruznaAutor komentarza: PasleczankaTreść komentarza: Świetna impreza! Gratuluję organizacji i chęci robienia tego co robicie w naszym miasteczku i to z tak małym budżetem. A pan burmistrz po raz kolejny zapomniał nazwisk organizatorów. Brak przygotowania czy może brak szacunku? A moze to już jego tradycja?Data dodania komentarza: 23.08.2022, 15:22Źródło komentarza: Jarmark św. Bartłomieja w Pasłęku za nami [fotogaleria]Autor komentarza: PodpisTreść komentarza: Platformuane pieprzenie. Jak to sie ma do Pasłęka?Data dodania komentarza: 17.08.2022, 16:18Źródło komentarza: Szukamy dodatkowej pracy, żeby opłacić rachunkiAutor komentarza: KamilTreść komentarza: wcale się nie dziwięData dodania komentarza: 04.08.2022, 18:35Źródło komentarza: Poszukiwany listem gończym ukrywał się w PasłękuAutor komentarza: Joanna2307Treść komentarza: Fajna impreza, więcej takich.Data dodania komentarza: 01.08.2022, 10:09Źródło komentarza: Drzewko za nakrętki - za nami kolejny ekologiczny festyn w Pasłęku [zdjęcia]
Reklama
Reklama