sobota, 18 maja 2024 17:29
Reklama

Co można zrobić z jarzębiny w kuchni? Ostatni dzwonek na zbiory

Dżem, sok albo nalewka. Owoce jarzębiny dają wiele możliwości na wykorzystanie w kuchni. Właśnie nadszedł moment, aby zająć się tym przysmakiem.
Co można zrobić z jarzębiny w kuchni? Ostatni dzwonek na zbiory

Autor: iStock

Jarząb pospolity, bo tak formalnie nazywa się ta roślina, jest wykorzystywany w kuchni od dawna, ale wiele osób może sądzić, że cierpki smak owoców sprawia, iż przygotowane z nich przetwory nie będą smakowały. To jednak mylne przeświadczenie, bo odpowiednio potraktowana jarzębina może być bardzo słodka i bez goryczki. Oprócz walorów smakowych, ta roślina ma także wiele zalet zdrowotnych. Działa moczopędnie, wspomaga pracę wątroby, stymuluje pracę jelit i stosowana jest przy nadciśnieniu. Warto zatem wprowadzić ją do kuchni, a teraz jest na to ostatni moment, bo wkrótce owoców nie będzie. Co można zrobić z jarzębiny?

Tradycyjny dżem

Sporą ilość owoców należy umyć i zalać w garnku zimną wodą. Całość trzeba zagotować i odlać wywar. Jarzębinę następnie należy zalać wrzątkiem i powoli znów zagotować. Po około 15 minutach trzeba dodać cukier. Proporcje to 1 kg owoców na 0,5 kg cukru. Gotuje się to powoli, mieszając do zgęstnienia. Gotowy produkt przekłada się do słoików.

Konfitura

Jej produkcja wygląda podobnie, jak w przypadku dżemu, ale trwa o wiele dłużej. Na 0,5 lita wody dodaje się 1,5 kg cukru i gotuje do uzyskania syropu. W międzyczasie jarzębinę (1 kg) umieszcza się w lodówce. Kiedy syrop wystygnie, zalewa się nim schłodzone owoce i ponownie – po odczekaniu kilku godzin – gotuje. Całość musi wystygnąć i znów, po długiej przerwie, zagotowuje się zawartość garnka. Czynność tę przeprowadza się na małym ogniu, aż produkt zgęstnieje i będzie go można przełożyć do słoików.

Sok

Kilogram owoców zasypuje się 0.5 kg cukru. Odstawia na kilka godzin, aby jarzębina puściła sok. Następnie odlewa się płyn i gotuje owoce około 40 minut. Po tym czasie można sok przelać do butelek.

Nalewka z jarzębiny

Umyte owoce zasypuje się cukrem (0,5 kg na 1 kg jarzębiny), dolewa się do tego 0,5 litra wody i tyle samo spirytusu. Można dodać także sok z jednej cytryny. Po trzech tygodniach w słoju odlewa się płyn, a owoce ponownie zalewa wodą i spirytusem (w takich samych jak wcześniej proporcjach). Po kolejnych trzech tygodniach miesza się płyny z obu procesów i butelkuje.

Kilka rad

Najlepiej zebrać jarzębinę już po przymrozkach, bo wówczas jest mniej gorzka. Przed jej przygotowaniem warto owoce zalać wrzątkiem, bo to też łagodzi smak. Można także je mrozić i suszyć.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: GrachnaTreść komentarza: Ktoś dobrą kasiorę zarobi. Myślą ,że ludzie to jacyś niedorobieni,ktorym trzeba było opracować instrukcję ,beznadziejną zresztąData dodania komentarza: 02.09.2022, 18:24Źródło komentarza: Bareja był prorokiem: ławka w kształcie Polski. Zanim usiądziesz, przeczytaj 15-punktowy regulaminAutor komentarza: PasleczankaTreść komentarza: Duże zainteresowanie i już brak miejsc.Data dodania komentarza: 24.08.2022, 14:00Źródło komentarza: Kajakiem z Jeleni w stronę DruznaAutor komentarza: PasleczankaTreść komentarza: Świetna impreza! Gratuluję organizacji i chęci robienia tego co robicie w naszym miasteczku i to z tak małym budżetem. A pan burmistrz po raz kolejny zapomniał nazwisk organizatorów. Brak przygotowania czy może brak szacunku? A moze to już jego tradycja?Data dodania komentarza: 23.08.2022, 15:22Źródło komentarza: Jarmark św. Bartłomieja w Pasłęku za nami [fotogaleria]Autor komentarza: PodpisTreść komentarza: Platformuane pieprzenie. Jak to sie ma do Pasłęka?Data dodania komentarza: 17.08.2022, 16:18Źródło komentarza: Szukamy dodatkowej pracy, żeby opłacić rachunkiAutor komentarza: KamilTreść komentarza: wcale się nie dziwięData dodania komentarza: 04.08.2022, 18:35Źródło komentarza: Poszukiwany listem gończym ukrywał się w PasłękuAutor komentarza: Joanna2307Treść komentarza: Fajna impreza, więcej takich.Data dodania komentarza: 01.08.2022, 10:09Źródło komentarza: Drzewko za nakrętki - za nami kolejny ekologiczny festyn w Pasłęku [zdjęcia]
Reklama
Reklama